VLAAI!

VLAAI! is een likeur op basis van jenever, kandijsiroop en een mengeling van kruiden die je ook in de bekende Oost-Vlaamse donkerbruine vlaai terugvindt. VLAAI! smaakt best als het ijskoud is (en met ijskoud bedoelen we -18°C, echt IJSkoud dus...), of gloeiend heet, gemengd met koffie! 

Voor VLAAI! zijn we gaan graven in de recepten die Berts oma, beter gekend als ‘pit’, aan de familie heeft nagelaten. Zoals elke oma uit de streek maakte pit vroeger haar eigen versie van de Oost-Vlaamse vlaai. Die vlaai werd maar twee keer per jaar op tafel gezet: als het kermis was! Gelukkig maakte pit wel direct een tiental kommen tegelijk, zodat heel de familie de dagen na kermis nóg van haar vlaai kon genieten.

Ergens in het begin van de jaren 90, nog voor de computer zijn intrede deed in elke huiskamer, heeft pit haar recept eens neergeschreven in prachtig oubollig Nederlandsch. En dat recept wordt nu bij speciale gelegenheden gemaakt door Berts mama. En zo zet een familietraditie zich verder…

In de herfst van 2015 zijn Bert en Inge in de keuken aan de slag gegaan met de ingrediënten van de familie-vlaai en met een ander oer-streekproduct: jenever. Na heel wat geëxperimenteer en enkele proefavonden met familie en vrienden was de likeur VLAAI! geboren!

Serveertips

VLAAI! puur

Leg de VLAAI!-flessen in de diepvries bij -18°C. Serveer rechtstreeks uit de diepvries in een klein glaasje. De ideale drank om gehandschoend mee rond een vuurkorf te staan op een koude winteravond!

LET OP: -18°C is nét boven het vriespunt van VLAAI! Vanaf -20°C vormt er zich ijs in de fles. Toegegeven, VLAAI!-ijs is ook lekker, maar het giet toch niet zo gemakkelijk, en het risico bestaat dat je fles barst… Overigens, -18°C is eigenlijk de ideale temperatuur voor je diepvries. Nóg kouder is puur energieverlies!

VLAAI!-koffie

Neem een mooie koffietas en giet er een vol jeneverglaasje VLAAI! in. Vul de tas verder met hete koffie, voeg een klontje suiker toe en werk eventueel af met slagroom en een beetje kaneelpoeder. Perfecte afsluiter van een etentje met vrienden of familie!

TIP: steek de tas met koffie en VLAAI! nog even in de microgolf voor je de slagroom toevoegt!